13.nädal

 Vali üks enda jaoks kõige uudsem tugilahendus ja kirjelda seda ajaveebiartiklis.

Enamasti uute toodete loomisel lähtutakse eelkõige tavakasutaja soovidest ning vajadustest ning tähelepanuta jäävad erivajadustega inimesed. Vaatamata sellele on aga hilisajal hakatud rohkem panustama ka erinevate tugilahenduste/seadmete välja töötamisse justnimelt erivajadustega inimeste aspektist lähtudes. 

Sellenädalase teema järgi tuli valida enda jaoks kõige uudsem tugilahendus. Minu jaoks on suuremas osas kõik need IT tugilahendused uudsed, kuna pole ise eriti nendega kokkupuutunud. Siin tooksin välja tugilahendust, mida kasutas kuulus füüsikateoreetik, kosmoloog, Cambridge´i ülikooli kosmoloogia keskuse teadusdirektor, Stephen Hawking. Hawking põdes amüotroofset lateraalskleroosi. 1980. aastatel suutis Hawking veel mingil määral kergete pöidlaliigustega abil suunata arvutikursorit, selleks et sõnu trükkida, kuid üsna peagi kaotas ta ka selle võime. Ta ei saanud ka ise rääkida, vaid kasutas eneseväljendamiseks arvuti poolt tekitatavat kõnet (prillide külge kinnitatud infrapunasensor jälgis Hawkingi parema põse lihaste liikumist). Teksti tõi kuuldavale digiteeritud hääl, mis suutis silmade liigutusi tekstiks tõlkida. 

Hawkingile mõeldud arvuteid ja IT-tugisüsteeme arendas ning toetas peamiselt Intel. Süsteemi põhimõte on see, et ekraanil on nähtav klaviatuur ja selle kohal liigub hiir. Hetkel, mil kursor jõuab soovitud tähe kohale, tuleb tal oma põselihaseid liigutada ning seejärel antud täht valitakse jne. Samuti programmi on sisseehitatud sõnaennustus süsteem, mis omakorda teeb trükkimise märksa "mugavamaks" ning kiiremaks. 


Kasutatud materjal:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.nädal

9.nädal