2.nädal

E-post

E-posti tekkimine on vaieldamatult IT maailma üks olulisemaid saavutusi. Kuigi see tekkis veel enne internetti, siis võib öelda, et just selle loomine osutus määravaks edasise interneti arengus. E-post loodi 1960.aastate lõpupoole. Enne seda sai sõnumeid saata, kas kirja või telegrammi kujul. Oluline roll e-posti arengus on justnimelt arvutivõrgul ARPANET(peetakse tänapäeva interneti eelkäijaks), tänu millele e-post hakkas 60ndate lõpus kõnealuse võrgu kasutajate seas populaarsust koguma. Ka ARPANET loojad ise ei osanud ette arvata, et e-posti laadne rakendus nii mainekaks osutub. Aastal 1971 saadeti juba ka esimene email, mis loomu poolest sarnanes väga tänapäevasega, kasutades "@" sümbolit, märkimaks meili saaja aadressi. Esimese email-i saatis Ray Tomlinson iseendale (teda peetakse justnimelt e-posti loojaks , kes võttiski emaili adresseerimiseks kasutusele "kassisaba" märgi). Kuigi oma esimese kirja sisu Ray päris hästi ei mäleta, arvab ta, et selleks võis olla "QWERTYIOP" või midagi säärast.


......................................................................................................................................................................

MS-DOS

MS-DOS on 1980. aastatel Microsofti poolt loodud operatsioonisüsteem(MS operatsioonisüsteemi esimene versioon), mis osutus tollal olemasolevatest kõige populaarsemaks OS-ks. 1980 aastal pöördus IBM Microsofti poole palvega, arendada välja uus op-süsteem, mida saaks kasutada oma uutes mikroarvutites. Antud op-süsteemi kirjutas mees nimega Tim Paterson ning esialgne variant 86-DOS nimetati hiljem ümber MS-DOSks, kui Microsoft temalt selle 75000 dollari eest välja ostis. Aga nii see asi läkski ning IBM ja Microsoft lõid omavahel käed ja sellest algas nendevaheline aastatepikkune koostöö. IBM ja Microsofti "tehing" oli tõepoolest väga ja väga kasumlik mõlema osapoole jaoks. Aastaga müüs Microsoft litsentsi enam kui 70le erinevale ettevõttele. Kuigi tänapäeval enam ei kasutata MS-DOSi, on sellel ikkagi fundamentaalne roll järgnevate operatsioonisüsteemide välja kujunemises. 





Kasutatud allikad:

https://www.guinnessworldrecords.com/Images/1971-first-email_tcm25-392972.jpg

http://www.nethistory.info/History%20of%20the%20Internet/email.html

https://devblogs.microsoft.com/commandline/wp-content/uploads/sites/33/2018/09/msdos-logo.png

http://www.softpanorama.org/History/dos_history.shtml

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.nädal

9.nädal

13.nädal