9.nädal

    • juht (leader) – juhil peab olema selge pilt sellest, kuhu ta tahab jõuda, ning ta peab suutma „vedada” sinna kogu meeskonna.
    • teavitaja/suhtleja (communicator) – juht kogub, süstematiseerib ja levitab infot vastavalt saajate rollidele; halba ei tee ka võime infot tõlgendada ja eri osapooltele arusaadavaks teha, samuti tuleb aeg-ajalt otsustada, kellele seda jagada (allpoolkirjeldatud häireolukord on heaks näiteks).
    • treener/juhendaja (coach) – juht peaks suutma valida õiged inimesed ning stimuleerida nende edasist arengut, samuti on sarnaselt meeskonnamängude treeneritele kesksel kohal koostööoskuste edendamine meeskonnas.
    • mentor/õpetaja (mentor) – ideaalis tuleneb juhi autoriteet mitte tema ametikohast, vaid teadmistest ja isiksuseomadustest; eriti oluliseks muutub see olukordades, kus on vaja pikemaajalist lähedast koostööd väheste inimestega. Siin leiab huvitavaid näiteid vaba tarkvara maailmast.
    • arengumootor (change agent) – juhi ülesandeks on tagada ajaga kaasaskäik ning innovaatilise õhkkonna loomine; selle rolli headeks näideteks on olnud Apple'i juhid.
    • ülemus (power broker) – vahel peab juht ka võimu kasutama, ent selle oskusest sõltub tihti, kuidas olukord laheneb ning kas sellega võivad tekkida uued riskitegurid (näiteks töötaja vallandamisel).

    Elon musk
    Esimesena tooksin välja Elon Muski, keda peetakse ka mõneti ärijuhi etaloniks. Elon Muski juhtimisstiili oleks vast kõige täpsem määratleda transformatiivsena. Kõik, mida ta teeb ja kuidas ta seda teeb, olgu selleks raketide ehitamine, elektriautod ka eesmärk Marsi koloniseerimiseks, on innovatsioon. Jim Cantrell, esimene spaceX insener, on Muski kohta öelnud: "Most of us can’t conceive these things working; he can’t conceive it failing. Period". Tema on see, kes leiab standardsetele (mitte alati) probleemidele ebastandardseid (loe innovaatilisi) lahendusi. Temal on kindel visioon ning sellest tuleneb ambitsioon, mida ta püüab ellu viia. Elon Musk on ise öelnud: "I always have optimism, but I’m realistic. It was not with the expectation of great success that I started Tesla or SpaceX. It’s just that I thought they were important enough to do anyway.” Seega teda, kui juhti võib kirjeldada kui agressiivne optimist, kel on kindel nägemus tulevikust.


    Bill Gates
    Teiseks tooksin välja Microsofti asutajat Bill Gatesi. Bill Gates on juht, kes näeb tervikpilti ning kellel on oma tulevikuvisioon. Oma visiooni elluviimiseks ta mitte ei püüa kohe ühe "laksuga" kõike saavutada, vaid kasutab nn astmelist lähenemist ehk samm-sammult viib ellu üht või teist ideed või eesmärki. Samuti Gates püüab ise julgustada inimesi oma mugavustsoonist välja tulema ning kreatiivseid lahendusi välja pakkuma. Vaatamata igasugusetele takistustele on esmatähtis jääda oma põhimõtetele kindlaks ning paksu kriitikat liiga südamesse mitte võtma. Ka see omadus viitab Gatesi juhi omadustele, millest on kindel see, et Gatesil on kindel ning püsiv siht, mille poole püüelda. 

    Kokkuvõttes võib öelda, et suuremat rolli omavad liidri ja arengumootori (oluline on kindlameelsus ning sihipärasus) juhiomadused. IT valdkonnas on eriti oluline selge tulevikunägemus ning innovaatilisus, kuna see on äärmiselt kiiresti muutuv ja arenev valdkond.


    Kasutatud allikad:
    • https://www.quora.com/How-does-Elon-Musk-manage-all-his-companies-Does-he-have-a-board-of-advisors-or-directors-who-help-him-manage-horizontally
    • https://www.thestrategywatch.com/leadership-qualities-skills-style-of-bill-gates/
    • https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_9:_IT_juhtimine_ja_riskihaldus

    Kommentaarid

    Populaarsed postitused sellest blogist

    14.nädal

    13.nädal