7.nädal

Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut?

Kõigepealt tuleks ära defineerida, mida copyleft sisuliselt üldse tähendab. Laias laastus seda rakendatakse selleks, et säilitada teose muutmis- ja levitamisvabadus kasutajate ning järmiste autorite jaoks. Seega see kaitseb nii arendajat(teenusepakkujat), kui ka tagab kasutajale mingil määral õiguseid.

Tuntud vaba tarkvara toetaja, Richard Stallman, toob välja sellega seoses peamisi nõudeid:
    1) Vabadus käivitada programme.
    2) Kopeerimine ning oma sõpradega või töökaaslastega jagamine.
    3) Programmi ja selle lähtekoodi vabalt muutmine.
    4) Täiustatud versiooni vaba levitamine.

Copyleft litsentsid jagatakse peamiselt 4 rühma:

1. Väga tugev (AGPL - Affero General Public License) - 2002. aastal loodud vaba tarkvara litsents, mis kohustab lähtekoodi avalikustama ja teistele kasutamiseks lubama. Ehk kasutajatel oleks võimalik lähtekoodi kasutada ning muuta/edasi arendada ning seejuures tuleks kõik muudatused ja uuendused esile tuua. Näiteks NextCloud on AGPL alusel litsentsitud

2. Tugev (GPL - General Public License) - Tagab selle, et kõik modifitseeritud versioonid algsest programmist peavad kasutama sama litsentsi ehk jääma vabaks tarkvaraks. Kuid kõik sellised toimingud nagu tarkvara kasutamine, levitamine ja muutmine jäävad kehtima. Näiteks Notepad++, Linux Kernel ja WordPress on GPL alusel litsentsitud.

3. Nõrk (GNU LGPL - Lesser General Public License) - Võrreldes GPL litsentsiga, LGPL pakub tarkvara kasutajatele väiksemat kaitset ning on piiratud nn tarkvararaamatukogudega või teise sõnaga teekidega (software libraries). Kasutaja saab LGPL litsentsi puhul muuta vaid selle litsentsiga komponente, kuid lähtekoodi avaldamise kohustus seejuures puudub. Näiteks 7-Zip on LGPL alusel litsentsitud

4. Puudub - lubatud on algsest programmist ärivara teha. Tarkvaras peab aga kaasas olema selle dokumentatsioon, mis määrab ära selle levitamise õigused ning kus on täpselt ära kirjeldatud, mis tingimustel tohib üht või teist komponenti levitada. Minu meelest aga puuduv copyleft teeb ärivara arendajate elu märksa lihtsamaks. Näiteks Facebook ja Google kasutavad seda.

Kasutatud allikad:
https://fossa.com/blog/all-about-copyleft-licenses/
https://www.gnu.org/copyleft/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.nädal

9.nädal

13.nädal