12.nädal

  • Too ajaveebiartiklis üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis (kasutada võib ülalmainitud Jakob Nielseni kasutatavuse komponente, aga ka muid kriteeriume).
Jakob Nielseni kasutatavuse kriteeriumid:
  1. õpitavus - kui kiiresti saab kasutaja objekti esmakordsel kasutamisel selgeks peamised funktsioonid?
  2. tõhusus - kui kiiresti saab kasutaja vajalikud toimingud tehtud, kui objekti kasutamine on selgeks õpitud?
  3. meeldejäävus - kui kiiresti suudab kasutaja vajalikud oskused meelde tuletada, kui mõnda aega ei ole objekti kasutatud?
  4. vead (tegelikult veakindlus) - kui palju kasutaja objekti kasutamisel vigu teeb, kui tõsised need on ja kui raske on neid parandada?
  5. rahulolu - kui meeldiv on kasutuskogemus?

Positiivse näitena tooksin Piletilevi veebilehte, millega olen ise päris mitu korda kokku puutunud. Leht on visuaalselt üsna koloriitne ning seejuures ka täitsa hästi struktureeritud, mis teeb kasutamise üpris mugavaks ja lihtsaks (võimalik on teostada otsingut näiteks kalendri järgi või ürituse tüübi järgi). Seejuures saab kiiresti vajalikud tööriistad ja komponendid selgeks - nii, et juba teisel kasutamiskorral umbes teab, mis, kus asub, kuidas piletit osta jms. Piletilevi lehele sattudes on kohe selge, millega tegu. Seega selle lehega on suudetud tagada kliendi rahulolu ning samuti täidab see leht oma eesmärki (veebist ostlemine on tehtud lihtsaks ja mugavaks). Kokkuvõttes mulle see leht väga meeldis - kasutamise osas väga intuitiivne ehk sain kiiresti pihta, kuidas asjad käivad.

Negatiivse näitena tooksin EIS veebilehte, mida olen samuti saanud mitu korda kasutada. Esiteks, mis mind ärevaks tegi, oli EIS-i sisselogimine, millega ma iga kord hätta jään. Kord Smart ID-ga ei saa sisse, järgmine kord ei õnnestu jälle ID kaardiga sisse saada. Teiseks diplomite otsimine osutus samuti väga tülikaks tegevuseks ning iga kord läks jälle meelest ära, kus ma mingi asja sain. Seega ajaliselt kulus sellele iga kord palju aega ning tekitas ebamugavustunde. Visuaalselt näeb leht enam vähem normaalne välja, isegi. Üleüldiselt aga rahuolu oli väga madal selle veebilehe kasutamise juures.


Allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.nädal

9.nädal

13.nädal